U trendu

Počele godišnje vojne vežbe SAD i Južne Koreje

Trupe SAD i Južne Koreje započele su danas kompjuterski simulirane vojne vežbe, u uslovima porasta tenzija zbog severnokorejskog raketnog i nuklearnog programa.

Predsednik Južne Koreje Mun DŽae-in je izjavio da su zajedničke vojne vežbe, nazvane „Ulc hi Freedom Guardian“ (Ulči čuvar slobode), isključivo odbrambenog karaktera i da nemaju za cilj podizanje tenzija na Korejskom poluostrvu, prenosi agencija Rojters.

„Uopšte nemaju za cilj podizanje vojnih tenzija na Korejskom poluostrvu, jer se vežbe održavaju jednom godišnje i odbrambenog su karaktera“, izjavio je južnokorejski predsednik.

Prema njegovim rečima, zvanični Pjongjang ne bi trebalo da koristi provokacije kako bi pogoršao situaciju, i da vojne vežbe koristi kao izgovor.

Američki zvaničnici, takođe, podvlače da su vežbe odbrambenog karaktera, što su severnokorejski državni mediji odbacili kao „obmanjujuću masku“.

„Vojne vežbe su priprema, u slučaju da se nešto veliko dogodi“, izjavila je portparolka americkih vojnih snaga, Mišel Tomas.

Zajedničke vojne vežbe snaga SAD i Južne Koreje će trajati do 31. avgusta, a u njima učestvuje više desetina hiljada vojnika,

Severna Koreja je nastavila da izbegava sankcije UN-a i od februara je, uprkos blokadi izvoza, generisala prihod od 270 miliona dolara, izvestila je japanska agencija Kjodo, pozivajući se na poverljiv izveštaj Ujedinjenih nacija.

Borbena retorika između dve zemlje eskalirala je nakon što je Pjongjang prošlog meseca obavio dve probe interkontinentalnih balističkih raketa, nakon čega su se SAD našle na dometu severnokorejskog naoružanja, što je rezultiralo upozorenjem američkog predsednika Donalda Trampa da bi Vašington mogao da ospe „vatru i bes“ na Severnu Koreju, preneo je AFP.

Pjongjang je potom zapretio da će ispaliti raketu na američku teritoriju Guam, što je kasnije severnokorejski lider Kim Džong Un odložio, ali i upozorio da bi to moglo da se dogodi u zavisnosti od narednog poteza Vašingtona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar