U trendu

Počelo da vri: Komercijalni avioni iznad Persijskog zaliva mogu biti „pogrešno identifikovani“

Usred pojačanih tenzija u odnosima SAD i Irana, američke diplomate upozorile su danas da se komercijalne aviokompanije koje lete iznad Persijskog zaliva suočavaju s rizikom da budu „pogrešno identifikovane“, javlja AP.

Agencija podseća da je zabrinutost oko mogućeg konflikta povećana pošto je Bela kuća naredila ratnim brodovima i bombarderima u Persijskom zalivu da se suprotstave navodnoj, neobjašnjenoj pretnji iz Irana zbog koje je Vašington povukao diplomatsko osoblje iz Iraka.

AP prenosi da da je Londonsko tržište pomorskog osiguranja juče proglasilo zonom visokog rizika obalne vode Ujedinjenh Arapskih Emirata, Omana i Zaliva, a posle nedavnog napada na tankere u vodama UAE.

Agencija navodi slučaj četiri naftna tankera sa istaknutim zastavama Saudijske Arabije, UAE i Norveške koji su u nedelju bili predmet navodnih „sabotaža“ blizu obale Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Persijski zaliv je glavni vazduhoplovni put između Istoka i Zapada.

Međunarodni aerodrom u Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, najprometniji je na svetu što se tiče međunarodnih letova, a na njemu posluju i prevoznici na dugim relacijama „Etihad“ i „Katar Ervejz“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)