U trendu

Počeo istorijski samit lidera dve Koreje

Lider Severne Koreje Kim Džong Un i predsednik Južne Koreje Mun Džae In sreli su danas na istorijskom samitu u demilitarizvanoj zoni koja deli njihove dve zemlje.

Dvojica lidera su se rukovala na samoj betonskoj liniji koja predstavlja granicu, a koju je Kim prešao, čime je postao prvi severnokorejski zvaničnik na južnokorejskom tlu od kraja Korejskog rata (1950-1953).

Kim i Mun su potom pešice otišli do Kuće mira, zdanja u kojem je potpisano primirje posle rata.

„Došao sam odlučan da uputim početni signal na pragu nove istorije“, rekao je Kim na početku samita obećavši da će zadržati „iskren i ozbiljan duh“.

Lider Severne Koreje je rekao da se spreman da poseti Južnu Koreju u svakom trenutku kad bude pozvan, dok je Mun rekao da ima mnogo lepših stvari koje želi da mu pokaže u svojoj predsedničkoj rezidenciji.

Kim i Mun bi trebalo da izdaju zajedničko saopštenje posle sastanka na kojem se očekuje da će biti reči o denuklearizaciji.

Lideri će posle sastanka zajedno da zasade drvo u demilitarizovanoj zoni, a potom je na programu banket pre odlaska delegacije Severne Koreje.

U severnokorejskoj delegaciji je i Kimova sestra, Kim Jo Džong, koja je ove godine bila u Južnoj Koreji na otvaranju Zimskih olimpijskih igara.

U delegaciji je i predsednik Severne Koreje Kim Jong Nam, čija je funkcija protokolarna.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.