Podignuta optužnica protiv dvojice tinejdžera zbog pucnjave u školi

U Francuskoj je podignuta optužnica protiv 16-godišnjaka koji je pre dva dana otvorio vatru u svojoj školi u Grasu na jugu Francuske lakše ranivši direktora škole i četiri učenika, a optužen je i njegov 17-godišnji saučesnik.

Teško naoružani tinejdžer je najverovatnije za napad bio motivisan „lošim odnosima“ sa drugovima iz razreda i nameravao je da ubije 14 njih, saopštile su francuske vlasti, prenosi sinoć AFP.

Direktor škole i četiri učenika koji su ranjeni u napadu nisu bili ciljevi koje je napadač nameravao da pogodi, kaže lokalni tužilac Fabijen Acori.

Napadač, čije ime nije navedeno jer je maloletan, optužen je za pokušaj ubistva, dok je njegov saučesnik optužen da mu je u tome pomogao, a obojica se nalaze u pritvoru.

Istražitelji kažu da je dečak koji je pucao, učenik srednje škole „Aleksis de Tokvil“ u Grasu, nosio čitav mali arsenal oružja kao i eksplozivnu napravu ručne izrade u svom rancu.

Vlasti nisu iznele detalje dokaza kojima raspolažu protiv njegovog saučesnika, koji je odbio da razgovara sa istražiteljima.

Međutim, njegovi roditelji su ga nedavno prijavili vlastima zbog toga što je pisao pismo jednom američkom zatvoreniku u Ohaju koji izdržava kaznu zbog toga što je počinio tri ubistva u srednjoj školi.

Francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je ranije da je tinejdžer koji je pucao iz vatrenog oružja u srednjoj školi u Grasu izveo napad nakon što je gledao video snimke o masovnim pucnjavama u američkom stilu.

Izvor iz francuskog pravosuđa naveo je da oružje korišćeno u pucnjavi pripada roditeljima i dedi napadača.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.