U trendu

Podžić: Pojačano informisanje u jedinica OSBiH

SARAJEVO – Povodom aktuelne situacije u BiH i najava povlačenja nadležnosti u oblasti vojske sa državnog na nivo Republike Srpske, ministar odbrane u Savetu ministara BiH Sifet Podžić je izjavio da je s tim u vezi pojačano informisanje u jedinicama OSBiH.

On je rekao da je Zakon o odbrani BiH jasan i da Oružane snage mogu biti organizovane samo po ovom zakonu, a da bi sve drugo kao što je anketiranje, mobilizacija, obučavanje bilo, kako je rekao, „teško krivično delo“.

„Siguran sam da će i u ovoj zemlji i treći stub vlasti da funkcioniše, a postoji neko ko sve ovo beleži”, rekao je Podžić novinarima u Sarajevu.

Govoreći o trenutnom stanju u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama ministar Podžić je rekao da je trenutni zastoj manji problem u odnosu na neusvojen budžet.

“Većina odluka je u nadležnosti Predsedništva. Ima zastoja i ima ometača, ali bih rekao da je to manje važno i manje nas pogađa od onoga što mi nemamo usvojen budžet i funkcionišemo na osnovu privremenog finansiranja“, rekao je Podžić.

Problem je, dodao je, i standard zaposlenih vojnika sa srednjom stručnom spremom koji se nalaze u zaista nezavisnoj poziciji, kako da prežive i prehrane svoje porodice.

Odgovarajući na pitanje sarajevske N1 tv. kakav je interes mladih ljudi da se priključe Oružanim snagama s obzirom na tešku ekonomsku situaciju, Podžić kaže da je slična pitanja i sebi postavljao.

“Ohrabrilo me kada sam prošle sedmice obišao naše kasarne, da ipak ljudima nije osnova samo novac, ima puno onih koji vole poziv i spremni su na teške žrtve”, kazao je.

Posžić je negirao da u kasarnama nema grejanja.

“U kasarnama ima grejanja, imali smo situaciju gde je usled rasta cena energenata bilo dobavljača koji su sa nama imali sklopljene ugovore, gde su na osnovu skoka cena nudili anekse. Mi se nismo složili i tražili smo one koji su bili drugi ili treći na redu. Pre 10-tak dana je počelo redovno snabdevanje u kasarnama tako da nemamo problema sa grejanjem“, naveo je Podžić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar