U trendu

Pojačati odbrambene kapacitete Rusije zbog pretnji NATO-a

Predsednik Rusije Vladimir Putin založio se danas za pojačanje odbrambenih kapaciteta ruske vojske kao odgovor na „agresivno delovanje NATO-a“, u trenutku kada su odnosi Rusije i Alijanse na najnižem nivou od završetka Hladnog rata.

„NATO je pojačao ratnohuškačku retoriku i agresivno delovanje u blizini naših granica, na šta će Rusija obratiti posebnu pažnju i pojačati svoje odbrambene kapacitete“, rekao je Putin u obraćanju Dumi povodom 75. godišnjice napada Nemačke na Sovjetski Savez u Drugom svetskom ratu, 22. juna 2941.

On je optužio Zapad da je odbacio njegov predlog o zajedničkoj borbi protiv globalnog terorizma, kao što je svojevremeno ignorisao inicijativu Sovjetskog Saveza o kolektivnoj odbrani od Hitlera.

Putin je podsetio da je medjunarodna zajednica tada potcenila opasnost od nacizma, ne pokazavši spremnost da spreči rat i sačuva živote miliona ljudi.

On je ocenio da je globalni terorizam dovoljan razlog za udruživanje snaga i pozvao na stvaranje modernog sistema kolektivne odbrane.

„Rusija je otvorena za razgovor o tom važnom pitanju, ali još ne vidi pozitivnu uzvratnu reakciju, kao u vreme Drugog svetskog rata“, kazao je Putin.

Posle izbijanja krize u Ukrajini i kasnije zbog pripajanja Krima Rusiji NATO je doneo odluku o pojačanju prisustva svojih trupa u centralnoj i istočnoj Evropi zbog straha baltičkih zemalja od navodne ruske agresije.

Ministri odbrane zemalja članica NATO-a dogovorili su prošle nedelje rasporedjivanje četiri bataljona od po 800 do 1.000 vojnika, koji će po principu rotacije biti stacionirani u Estoniji, Letoniji, Litvaniji i Poljskoj.

Rusija je taj potez ocenila kao pretnju svojoj bezbednosti i u više navrata izrazila je protest protiv pojačanog prisustva NATO-a u blizini ruskih granica. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.