U trendu

Pokrenuta inicijativa za izgradnju novog hrama u Bratuncu

BANJALUKA – Načelnik opštine Bratunac Srđan Rankić pokrenuo je danas inicijativu za izgradnju sabornog hrama i centralnog spomen-obeležja za, kako se navodi, žrtve genocida nad srpskim narodom opštine Bratunac i srednjeg Podrinja u 20. veku.

Kako se navodi u saopštenju iz Rankićevog kabineta, inicijativa je pokrenuta po blagoslovu Njegovog visokopreosveštenstva, mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma.

Rankić je najavio donošenje odluke o izmeni Regulacionog plana za naseljeno mesto Bratunac, gde će biti izgraden pomenuti hram i obeležje, prenose banjalučke „Nezavisne novine“.

„Hram će biti izgrađen u centralnom delu ovog mesta i predstavljaće svojevrsni spomenik svim našim mučenicima postradalima, koji su ubijeni samo zato što su bili pravoslavni Srbi, i biće simbol vaskrsenja srpskog naroda“, poručuje se u saopštenju.

U saopštenju se ocenjuje a je nakon uklanjanja pravoslavnog hrama Usekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja u Konjević Polju, na ovom području, a i šire, došlo do ogorčenja naroda i do potencijalnih međunacionalnih tenzija, a svemu tome, kako se navodi, doprinele su i izjave bošnjačkih politicara.

„Euforija i oduševljenje zbog rušenja pravoslavnog hrama nije pravi način odnosa prema ovoj delikatnoj situaciji. Pravi izazov je zajedno izgrađivati i služiti napretku, a ne rušiti, a naročito ne verske objekte“, poručio je Rankić.

On je naglasio da su ovi dogadkaji osnažili i ujedinili srpski narod u borbi za istinu i pravdu.

„Svi ćemo zajedno izgraditi novi hram koji će vaskrsnuti na ljubavi, jedinstvu i ponosu srpskog naroda i koji niko neće moci srušiti“, rekao je Rankić i naglasio da ga posebno raduje činjenica da se nakon subotnjeg dogadaja u Konjević Polju javio veliki broj ljudi koji žele da poklone svoje zemljište za gradnju hrama na novoj lokaciji, ali i da pomognu na svaki drugi način.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar