Policija Čikaga pokazala snimak ubistva dečaka (13)

ČIKAGO – Zvaničnici američkog grada Čikaga su prikazali video snimak kamere sa tela policajca na kojem se vidi kako pripadnik zakona puca i ubija dečaka (13) Adama Toleda pre dve godine, koji je, kako deluje na snimku, u tom trenutku podizao ruke.

Devetominutni video kamere Erika Stilmana (34) pokazuje kako je policajac izašao iz patrolnog automobila i trčao u 2.30 posle ponoći za Toledom u maloj ulici u meksičkom kraju na zapadu Čikaga, preneo je Rojters.

Na snimku se potom čuje kako Stilman viče Toledu „stani“, pre nego što ga je uhvatio i naredio mu da podigne ruke.

Toledo je podigao ruke pre nego što je Stilman ispalio metak i onda je potrčao ka dečaku, koji je pao na zemlju.

„Ispaljeni meci, ispaljeni meci. Dovedite brzo ambulantna kola ovde. Ostani sa mnom, ostani sa mnom. Neka neko donese medicinsku opremu smesta“, vikao je Stilman.

Policijski odsek iz Čikaga je posle incidenta rekao da je Toledo imao pištolj u ruci.

Prikazivanje video snimka će najverovatnije da uzdrma raspoloženje u zemlji, koja je već na „ratnoj nozi“ sa policijom, pravnim sistemom i i rasnim relacijama.

Tenzije su bile velike u četvrtak kada se bivši policajac iz Minesote optužen da je ubio Afroamerikanca tokom saobraćajne kontrole prošle nedelje.

Policija Čikaga je takođe objavila deo istog snimka u kojem je ubijen Toledo, nacrtavši strelicu na jedan deo ekrana, čime su ukazali da je Toledo imao pištolj u desnoj ruci pre nego što je Stilman otvorio vatru.

„Prošlo je 838 milisekundi između pojavljivanja pištolja i pucnja“, navela je policija.

Posle pet minuta i 30 sekundi, vidi se policajac koji je usmerio lampu ka kolegama, koje su svim silama pokušali da spasu dečaku život, reanimirajući ga.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.