Policija u Mjanmaru pucala na demonstrante u bivšem glavnom gradu

Policija u bivšem drevnom glavnom gradu Mjanmara, Baganu, pucala je danas na demonstrante okupljene u znak protesta zbog vojnog puča, i nekoliko ljudi je ranjeno, javljaju očevici.

Prema izveštajima ranjeno je najmanje pet osoba dok je policija pokušavala da rasturi proteste u Baganu. Sakupljene čaure pokazuju da je pucano bojevim mecima.

Demonstracije protiv puča izvršenog 1. februara održane su danas i na drugim mestima u Mjanmaru uključujući u dva najveća grada Jangonu i Mandaleju, gde je policija takodje ispalila metke upozorenja i koristila suzavac, gumene metke i šok bombe.

Bagan koji se nalazi u centralnoj oblasti Mandalej, na spisku je svetske baštine Uneska zbog više od 2.000 pagoda ili njihovih ostatka koji se još tu nalaze, a potiču od devetog do 13. veka kada je to bio glavni grad kraljevine kasnije poznate kao Burma a sada kao Mjanmar.

Bagan je jedna od glavnih turističkih atrakcija u zemlji ali takodje je mesto velikih protestnih skupova od vojnog puča 1. februara. Veliki protesti svakodnevno traju u mnogim gradovima u Mjanmaru od puča kada je vojska svrgnula civilnu vladu Aung San Su Ći, a bezbednosne snage odgovaraju sve većom upotrebom sile i masovnim hapšenjima.

Najmanje 18 demonstranata je ubijeno iz vatrenog oružja 28. februara i 38 u sredu, prema Kancelariji UN za ljudska prava. Više od 1.500 je uhapšeno, prema proceni Asocijacije za pomoć političkim zatvorenicima.

Iz više izvora u Jangonu saznaje se da je policija noćas sprovela racije u nastojanju da uhapsi organizatore i pristalice protestnog pokreta.

U Jangonu i drugde policija i vojnici upadaju u kuće i vrše pretrese noću, posle početka policijskog časa u 20.00, i hapse ljude.

U susednom Tajlandu nekoliko hiljada ljudi, Tajlandjana kao i iz Mjanmara, okupilo se danas ispred regionalne kancelarije UN da privuku pažnju javnosti na krizu i pozovu na medjunarodnu akciju da se zaustavi nasilje vojne hunte.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.