U trendu

Policija varala kod alkotesta – kazna nevažeća

BEČ – Jedan Bečlija je dobio kaznu zbog odbijanja alkotesta, ali je sud poništio kaznu, jer je policija pokušala da prevari građanina.

Bečlija je početkom septembra sa prijateljima konzumirao alkohol, nadomak svog automobila, koji je bio otključan sa spuštenim prozorima.

Stanari okolnih zgrada su pozvali policiju zbog buke, a prilikom dolaska patrole čuvari reda su odmah upitali ko je vlasnik automobila.

Brzo je došlo do „verbalnog“ okršaja građana i policajaca, koji su tražili da se zatvore prozori automobila i vozilo zaključa.

Na to je Bečlija seo u kola i ključem aktivirao elektroniku, kako bi zatvorio prozore, ali nije aktivirao i motor vozila.

Policajci su, zatim, od njega odmah zatražili alko-test, ali on je to odbio i pobegao.

Međutim bekstvo mu nije pomoglo, jer je dobio kaznu od policije na kućnu adresu i to zbog upravljanja vozila pod dejstvom alkohola.

Za ovaj prekršaj predviđena je novčana kazna u iznosu između 1.600 i 5.900 evra, odnoso dve do šest nedelje zatvora.

Bečlija nije želeo da prihvati kaznu i uložio je nadležnom sudu žalbu.

Sud je najpre delimično dao za pravo Bečliji, i promenio objašnjenje policije od „pokušaja da upravlja vozilom“ „pokretanjem motora“ i umanjio kaznu.

Međutim Bečlija nije bio zadovoljan, te se žalio Višem sudu, koji je trebalo da odluči da li je aktiviranje elektronike, ključem, pokretanje vozila.

Sada je ponovo došao do zaključka da je okretanje ključa bilo delovanje koje je moglo ukazivati na nameru upravljanje vozila, ali sve zavisi od okolnosti.

U slučaju bečlije on nije preduzeo nikakvo delovanje koje je najavljivalo pokretanje vozila, pošto nije startovao motor.

On je, ističe sud, samo poslušao policajce i zatvorio prozore.

Kazna policije je ukinuta, i pokrajina Beč mora da plati sudske troškove u visini od 1.346,40 evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.