U trendu

Politiko: Estonija novcem EU kupuje novu vojnu opremu, a svoju staru Å¡alje u UKR

BRISEL – Saveznici Estonije iz Evropske unije dovode u pitanje izdvajanje te zemlje za oruÅŸje koje Å¡alje Ukrajini, sugeriÅ¡ući da proračun Talina daleko nadmaÅ¡uje sve ostale, jer koristi sredstva EU za značajno unapređenje svoje vojske kroz shemu povraćaja novca, javlja Politiko.

Kako navodi Politiko, Estonija insistira na tome da su njeni zahtevi za novim oruÅŸjem u skladu s pravilima o zameni vitalne opreme i jednostavno odraÅŸavaju njene velike doprinose ratu, ali njeni kritičari primećuju da bi shema EU bila pod velikim pritiskom kada bi sve zemlje, pogotovu one veće, koristile istu metodologiju kao Talin.

Iako su Litvanija i Letonija takođe dale slične doprinose Ukrajini, i to u vrednosti od oko 400 miliona evra ili više, njihovi zahtevi prema fondu daleko su manji.

Politiko navodi da je Estonija pronaÅ¡la „savrÅ¡eno legalan način“ za zamenu svojih starih zaliha, prvenstveno tako Å¡to nije podnela svoj zahtev za donacije EU na osnovu vrednosti stare opreme poslate u Ukrajinu, već na temelju vrednosti potpuno nove, zamenske opreme.

„Oni Å¡alju svoju staru opremu u Ukrajinu i kupuju potpuno novi materijal za sebe, finansiran novcem EU“, rekao je izvor blizak EU, koji je ÅŸeleo da ostane neimenovan, navodi Politiko.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.