U trendu

Poljska: Regionalni izbori, očekuje se uspeh vladajuće stranke

VARŠAVA – Poljaci danas glasaju na regionalnim izborima na kojima se očekuje dobar rezultat vladajuće evroskeptične stranke Pravo i pravda, čija su nacionalistička retorika i institucionalne reforme potpalili sve širi razdor Poljske i Evropske unije, navodi Rojters.

Podseća se da je stranka Pravo i pravda velikim trijumfom došla na vlast 2015. obećanjima o većim socijalnim davanjima koja su prijala glasačima, socijalnom konzervativizmu i većoj umešanosti države u privredna pitanja.

Navodi se da je ova stranka i dalje veoma popularna, uprkos optužbama kod kuće i u inostranstvu da joj se politika pomera ka autoritarnoj vlasti.

Rojters navodi da su ovi izbori deo šire borbe oko budućnosti Evrope, pošto su Bregzit i Viktor Orban, mađarski premijer i saveznik vladajuće poljske stranke, uzdrmali Evropsku uniju, a desničarske stranke postigle dobre rezultate na izborima širom Starog kontinenta.

Navodi se da je Pravo i pravda, iako dominira u politici na nacionalnom nivou, do sada imala vlast u manjem broju gradskih samouprava i da ima većinu u samo jednoj pokrajinskoj skupštini od ukupno 16 koliko ih ima u Poljskoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar