U trendu

Poljski premijer: Prekid isporuke gasa je osveta i ucena

VARŠAVA – Poljski premijer Mateuš Moravjecki je danas oštro reagovao na iznenadni prekid isporuke gasa njegovoj zemlji i taj postupak ruskih vlasti okarakterisao kao osvetu zbog novih sankcija koje je Poljska uvela Rusiji.

Poljske sankcije su najavljene u utorak i usmerene su na 50 ruskih oligarha i kompanija, uključujući Gasprom, a ubrzo nakon te najave poljske vlasti su primile obaveštenje da Gasprom prekida isporuke Poljskoj, jer ta zemlja nije ispoštovala nove zahteve da gas plaća ruskim rubljama, prenosi AP.

Obraćajući se poljskom parlamentu, premijer Moravjecki je obećao da Poljsku „neće uplašiti“ isključenje gasa.

Moravjecki je dodao da su potrebe Poljska namirene, zahvaljujući dugogodišnjim naporima usmerenim na obezbeđivanje gasa iz drugih zemalja i da „ruska gasna ucena“ neće imati efekta na njegovu zemlju, navodi AP.

Ruski gas je činio oko 45 odsto ukupne potrošnje gasa u Poljskoj do prekida isporuke, ali Poljska se mnogo više oslanja na ugalj kad je reč o grejanju domova i naftnoj industriji, a gas čini samo devet odsto ukupnih energetskih zaliha zemlje.

Ruske isporuke gasa su ionako trebale da budu okončane kasnije ove godine, jer je Poljska napravila planove da nabavi taj energent iz drugih zemalja, uključujući Norvešku.

Novi naftovod, „Baltik Pajp“ trebalo bi da počne da radi na jesen, prenosi američka agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar