Poljski premijer zaprepastio tvrdnjom: I Jevreji su činili holokaust

Mateuš Moravjecki je branio nedavni sporni zakon koji bi trebao zaštititi Poljsku od optužbi za pomaganje nacistima u genocidu

Poljski premijer je podigao buru govoreći o Jevrejima „koji su činili holokaust“, braneći nedavni sporni zakon koji bi trebalo da zaštititi Poljsku od optužbi za pomaganje nacistima u genocidu.

Moravjeckog je izraelski novinar Ronen Bergman upitao bi li bio kažnjen u Poljskoj da ispriča što se dogodilo članovima njegove porodice koji su bili deportovani pošto su ih susedi, Poljaci, prijavili Gestapou u Drugom svetskom ratu.

„Ne biste bili kažnjeni, jer nije kažnjivo delo ako kažete da je bilo Poljaka počinitelja (genocida nad Jevrejima), kao što je bilo počinitelja Jevreja, Ukrajinaca i Nemaca koji su to radili“, rekao je na Sigurnosnoj konferenciji u Minhenu.

„Naravno da ne bi bilo progona ljudi koji kažu da je među počiniteljima bilo i Poljaka, jer ih je bilo. Ali ne možemo izjednačavati počinitelje i žrtve jer bi to bila uvreda za sve jevreje i za sve Poljake koji su toliko propatili u Drugom svetskom ratu“, dodao je poljski predsednik vlade.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu odmah je osudio Moravjeckog zato što je rekao da je bilo i jevreja koji učestvovali u holokaustu.

„Reči poljskog premijera su nečuvene. Ovde se radi o problemu nesposobnosti da se shvati istorija i nedostatak osetljivosti za tragediju našeg naroda“, rekao je.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.