U trendu

Poljski proizvođač municije povećava proizvodnju da bi snabdeo Ukrajinu

VARŠAVA – Poljski proizvođač municije Dezamet, deo državne grupacije za proizvodnju oružja Polska Grupa Zbrojeniova (PGZ), značajno će povećati svoj proizvodni kapacitet kako bi Ukrajinu snabdeo municijom koje finansira Europska unija, izjavio je danas poljski premijer Mateuš Moravjecki.

Najava Moravjeckog dolazi uoči planirane posete komesara EU za unutrašnje tržište Tijerija Bretona Dezametu u ponedeljak, preneo je Rojters.

Sedamnaest država članica EU i Norveška su se ove sedmice složile da će zajedno nabavljati municiju kako bi pomogle Ukrajini i napunile vlastita skladišta, saopštila je Evropska obrambena agencija.

Dezamet, koji proizvodi municiju za topove, minobacače i bacače granata, jedna je od 50 kompanija za oružje u grupaciji PGZ.

„To postrojenje može računati sa novim narudžbinama i sredstvima, pokrenućemo nove proizvodne linije u ovoj kompaniji i u drugima kako bismo proizvodili municiju“, rekao je Moravjecki za poljski Radio RMF na pitanje novinara o Bretonovoj poseti kompaniji.

On je istakao da Poljska želi da uveća proizvodnju nekoliko puta što pre.

Moravjecki je kazao i da računa da će privatne kompanije u Poljskoj povećati proizvodnju municije.

PGZ planira da poveća broj zaposlenih za nekoliko hiljada, rekao je juče šef Sebastian Hvalek.

Grupacija trenutno zapošljava oko 20.000 ljudi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar