U trendu

Pomorski manevri SAD i saveznika u Persijskom zalivu

DUBAI – Američka mornarica saopštila je danas da će održati velike pomorske manevre na Bliskom istoku, zajedno sa mornaričkim snagama Francuske, Belgije i Japana, a u jeku rastućih tenzija izazvanih iranskim nuklearnim programom.

Manevri će biti održani u Arabijskom moru i u Omanskom zalivu, a sa mornaričkim snagama sadejstvovaće i snage ratnih vazduhoplovstava ove četiri države, preneo je AP.

Ove vojne vežbe održaće se u trenutku kada je Iran prekršio sva ograničenja propisana nuklearnim dilom sa svetskim silama iz 2015. godine i nakon odluke bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa da 2018. godine istupi iz tog sporazuma.

Predsednik Džo Bajden izrazio je želju da vrati SAD u okvire ovog sporazuma ukoliko se Iran bude pridržavao ograničenja koja su propisana tim aktom, ali prošlog meseca je naredio vazdušne udare u Siriji u znak odmazde na napade pro-iranskih oružanih grupa na američke ciljeve.

Tako je i on, kao i svi njegovi prethodnici još od predsednika Ronalda Regana, naredio bombardovanje ciljeva u zemljama Bliskog istoka, navodi AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.