U trendu

Pompeo optužio Rusiju da ugrožava stabilnost zemalja Mediterana

Šef američke diplomatije Majkl Pompeo (Michael) optužio je danas Rusiju da ugrožava stabilnost Mediterana i da „seje haos“ zemljama u tom regionu.

U saopštenju o „ruskom uticaju na Mediteranu“, odlazeći državni sekretar odgovorio je ruskom kolegi Sergeju Lavrovu koji je „optužio SAD za igranje političkih igara“ u mediteranskom regionu.

„Lavrov u stvari greši i pokušava da revidira istoriju. U stvari SAD efikasno saradjuju s regionalnim partnerima i podržavaju političke procese pod pokroviteljstvom UN u Libiji“, naveo je Pompeo.

Po njegovim rečima, Rusija podriva unutrašnju politiku zemalja mediteranskog regiona, podržavajući sirijskog predsednika Bašara el Asada, koga je nazvao „brutalnim diktatorom“, i podstičući sukob u Libiji.

„Rusija nastavlja da ugrožava stabilnost Mediterana koristeći nekoliko tehnika za širenje dezinformacija, podrivanje nacionalnog suvereniteta i sejanje haosa, sukoba i podela u zemljama regiona“, naveo je Pompeo.

Američki zvaničnik je osudio ponašanje Rusije u Libiji, Grčkoj i Siriji, baš na dan kada je ruski predsednik Vladimir Putin čestitao demokrati Džozefu Bajdenu (Jozeph Biden) pobedu na predsedničkim izborima u SAD.

Putin je čekao više od mesec dana posle izbora u SAD da čestita Bajdenu.

Odlazeći američki predsednik Donad Tramp nije uspeo da održi obećanje da će tokom svog mandata poboljšati odnose sa Rusijom najviše zbog optužbi za rusko mešanje u izbore 2016. na kojima je pobedio.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.