U trendu

Poništeno državljanstvo Šamimi Begum

LONDON – Tinejdžerki Šamimi Begum (19), koja je sa 15 godina pobegla iz Londona da bi se priključila Islamskoj državi u Siriji, ukinuto je državljanstvo Velike Britanije, navodi se u pismu koje je poslato njenoj porodici.

Begum, koja je u međuvremenu rodila sina, otkrivena je u jednom izbegličkom kampu u Siriji početkom ovog meseca, a izjavila je da želi da se vrati u Britaniju, prenosi Rojters.

U pismu naslovljenom na njenu majku da se Begum lišava državljanstva.

Advokat porodice Begum rekao je da je porodica veoma razočarana tim potezom kao i da će razmotriti pravne načine da ospori tu odluku.

Britanski Skaj njuz prenosi da njeno državljanstvo može da se ukine jer je ona istovremeno i državljanka Bangladeša.

Begum, koja se i dalje nalazi u izbegličkom kampu u Siriji, rekla je da je donekle pogrešila što je otišla u Siriju, ali da se ne kaje jer ju je to promenilo kao osobu.

„Udala sam se. U Britaniji ne bih našla nekog nalik njemu“, rekla je ona i dodala da joj je jedno vreme bilo dobro, ali da su onda „stvari postale teže“ i da to više nije mogla da izdrži.

Begum je jedna od tri tinejdžerke koje su u februaru 2015. godine napustile London da bi se priključili Islamskoj državi.

Begum je navela da je na internetu videla video snimke koji su je privukli Islamskoj državi, a kako tvrdi, iz Baguza, poslednjeg uporišta Islamske države u istočnoj Siriji, pobegla je pre dve nedelje.

Veruje se da se njen muž, Holanđanin koji je prešao u islam, predao grupi sirijskih boraca.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike