U trendu

Porinuta korveta izgrađena u Turskoj za mornaricu Ukrajine

ISTANBUL – U Istanbulu je u nedelju na svečanoj ceremoniji porinuta korveta klase Ada, izgrađena u Turskoj za potrebe ratne mornarice Ukrajine.

Svečanosti su prisustvovali supruga ukrajinskog predsednika Olena Zelenska i komandant Ratne mornarice Oružanih snaga Ukrajine Aleksij Nejižpapa.

Zelenska je istakla da je Ukrajina zemlja „u kojoj svaka odrasla osoba i svako dete znaju tursku reč Bajraktar i sa zahvalnošću je izgovara tokom meseci ruske agresije“.

„Ovo nije preterivanje. Osećamo vas pored sebe, osećamo vašu pomoć. Znamo da imamo zajedničke vrednosti i sada branimo od osvajača ono što je najvažnije za svakog čoveka – naš dom, porodicu, pravo na jezik i državu. Cenimo vaše prijateljstvo“, rekla je Zelenska, prenosi Ukrinform.

Nejižpapa je izrazio uverenje da će i ukrajinska ratna mornarica i turski brodograditelji biti ponosni na novu korvetu.

„Današnji izuzetno važan događaj za Ukrajinu i njene Pomorske snage još jednom dokazuje da imamo divnog prijatelja – Tursku. Ponosan sam na visoku motivaciju ukrajinskih oficira i mornara koji će služiti na ovom brodu“, rekao je on.

Izradnja korvete klase Ada za Ratnu mornaricu Oružanih snaga Ukrajine počela je u aprilu 2021. godine.

Korveta je izgrađena u skladu sa Strategijom razvoja Ratne mornarice Oružanih snaga Ukrajine do 2036. godine, piše Ukrinform.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar