U trendu

Porodica Pabla Nerude: On je otrovan

MADRID – Porodica čileanskog pesnika Pabla Nerude tvrdi da je on otrovan smrtonosnom bakterijom koja je ubrizgana u njegovo telo, piše španski dnevnik „Pais“.

To je izjavio njegov nećak i advokat Rodolfo Rejes, navodeći da je bakterija klostridija pronađena u njegovom telu u trenutku smrti.

Prema njegovim rečima, međunarodna komisija stručnjaka koja je analizirala bakteriju klostridium botulinum, pronađenu u njegovom telu 2017. godine, utvrdila da je njeno poreklo endogeno, kao i da to potvrđuje tezu Komunističke partije Čilea, prema kojoj je supstanca „ubrizgana kao biološko oružje“, odnosno da je Neruda otrovan.

„Mogu to da kažem jer znam izveštaje. Kažem ovo, kao advokat i nećak, sa puno odgovornosti, jer sudija to još ne može da istakne, jer ona mora da ima sve informacije“, rekao je Rejes u razgovoru za „Pais“.

On dodaje da se u početku nije znalo da li je bakterija endogena ili egzogena, odnosno da li je interna ili eksterna.

„A sada je dokazano da je endogena i da je ubrizgana ili postavljena“, dodao je on.

Neruda je preminuo 23. septembra 1973. na klinici Santa Marija de Santjago, 12 dana nakon puča kojim je svrgnut predsednik Salvador Aljende.

Za 40 godina, zvanični uzrok njegove smrti bio je rak prostate, sve dok njegov bivši vozač Manuel Araja nije rekao da je otrovan.

Slučaj Nerude, dobitnika Nobelove nagrade za književnost 1971. godine istražuje se više od 10 godina, a njegov slučaj je dugo bio pod strogom tajnom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.