U trendu

Portparol aerodroma u Nepalu: Pilot nije prijavio problem pre pada aviona

KATMANDU – Portparol aerodroma u Pokari Anup Joši, izjavio je danas da pilot aviona ATR-72 koji se srušio u nedelju u brdima pored ovog nepalskog grada „nije prijavio nikakav problem“, kada se avion približio aerodromu da sleti.

Joši je naveo da je vidljivost bila dobra, da je bilo blagog vetra, ali da nije bilo problema sa vremenskim uslovima, preneo je BBC.

Na letu „Jeti erlajnsa“ bilo je 72 putnika i članova posade koji su išli iz glavnog grada Katmandua, ka turističkom gradu Pokara.

Zvaničnici kažu da ne veruju da je iko preživeo.

Dosad je pronađeno 68 tela, a preostale četiri osobe se vode kao nestale.

Na video snimku koji se pojavio na društvenim mrežama, vidi se avion kako se spušta ka aerodromu, a onda naglo okreće na levu stranu i pada u brdo kod reke Seti, na samo kilometar od aerodroma.

Joši je istakao da je pilot tražio promenu piste za sletanje, sa broja tri na broj jedan, i dobio je to odobrenje.

„Obe piste su bile slobodne. Avion je imao zeleno svetlo za sletanje. Užasna je stvar što se ovo desilo, posebno što se tragedija dogodila 15 dana nakon što je aerodrom otvoren za javnost“, kazao je portparol.

Spasioci su ranije rekli da im je nestala nada da bi mogli da nađu nekog preživelog.

Lokalni zvaničnik Tek Bahadur rekao je da su šanse da se pronađe neko živ od četvoro ljudi koji se vode kao nestale „ravne nuli“.

„Dosad smo pronašli 68 tela. Tražimo još četiri“, rekao je Bahadur.

U Nepalu je danas dan žalosti, a vlada će formirati tim eksperata koji će pokušati da utvrde uzrok pada.

Avionske nesreće nisu nepoznate u Nepalu, posebno zbog udaljenih pisti i iznenadnih promena vremena zbog uticaja Himalaja, što može uslove za letenje napraviti veoma opasnim.

Takođe, nedostatak ulaganja u nove avione i loše regulative su se takođe pominjale ranije kao uzroci tragedija.

Evropska unija je zabranila nepalskim aviokompanijama da lete iznad EU zbog zabrinutosti oko standarda obuke pilota i održavanja letelica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar