U trendu

Merkel i Junker protiv zatvaranja „balkanske rute“

Nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker se ne slažu sa predlogom da se u deklaraciji lidera Evropske unije sa današnjeg sastanka u Briselu nađe rečenica da je „zapadnobalkanska ruta zatvorena“, objavila je agencija Hina pozivajući se na više diplomatskih izvora.

Ti izvori tvrde da Merkelova i Junker traže da se iz nacrta deklaracije lidera EU, koji se danas sastaju sa turskim premijerom Ahmetom Davutogluom, izbaci rečenica da je „zapadnobalkanska ruta sada zatvorena“, prenosi hrvatska agencija.

Pre početka samita EU-Turska održava se čitav niz sastanaka, a do sada su se već odvojeno sastali nemačka kancelarka Merkel, holandski premijer Mark Rute, predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i Komisije Junker.

Podseća se da su mediji juče objavili da će lideri EU na sastanku u Briselu nastojati da „zapečate balkansku migrantsku rutu“, povećaju pomoć Grčkoj, a pokušaće i da ubede turskog premijera da uspori priliv izbeglica i prihvati na hiljade onih koji ne ispunjavaju uslove za dobijanje azila.

U nacrtu saopštenja u koji je imala uvid agencija AP se navodi da će lideri EU navesti da se „neregularan priliv migranata duž zapadnobalkanske rute bliži kraju – ta ruta je sada zatvorena“.

Tusk je u svom pozivnom pismu čelnicima zemalja članica istakao da u rešavanju migrantske krize EU mora da vrati normalno funkcionisanje „šengenskog prostora“.

„Moramo da se vratimo Šengenu. Zemlje na zapadnobalkanskoj ruti, uključujući i one izvan EU, spremne su i odlučne za puno sprovođenje naših zajedničkih pravila i odluka, što uključuje i Šengenske propise“, kaže Tusk, koji je u sklopu priprema za sastanak EU-Turska posetio sve glavne gradove na zapadnobalkanskoj migrantskoj ruti.

On je dodao da bi to značilo kraj politike propuštanja izbeglica i slanja u susednu zemlju.

„To samo po sebi neće rešiti krizu, ali je nužni preduslov za evropski konsenzus. U ponedeljak bi trebalo da svi potvrdimo taj pristup. S tim bi zatvorili zapadnobalkansku rutu, koja je bila ulazna tačka za 880.000 migranata koji su ušli tokom 2015. i 128.000 u prva dva meseca ove godine“, dodao je Tusk.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar