U trendu

Posetu Makrona Holandiji prate protesti

Zvaničnu posetu predsednika Francuske Emanuela Makrona Holandiji i danas prate demonstracije povodom njegove nepopularne reforme penzionog sistema kojom želi da granicu za odlazak u penziju podigne sa 62 na 64 godine, kao i povodom njegove politike uopšte.

Demonstranti su u utorak povicima prekinuli govor Makrona u Hagu, a protesta je danas bilo i u Amstredamu gde se sastao s tamošnjim Francuzima.

Potom, kada je Makron danas stigao na Univerzitet u Amsterdamu, ka njemu je vičući potrčao demonstrant koga je policija oborila i uhapsila.

Makron i holandski kralj Vilem-Aleksandr su na Univerzitetu posetili Laboratoriju za kvantnu tehnologiju, a na programu francuskog predsednika su i sastanak s holandskim premijerom, Markom Ruteom, i poseta izložbi slika Johanesa Vermera u amsterdamskom Rijksmuseumu.

Makron je proteste protiv njegove politike prokomentarisao rekavši da je to „društvena cena reformi koje vlade pokušavaju da sprovedu“, ali „moramo ponekad prihvatiti kontroverzu, moramo da probamo da izgradimo novi put ka budućnosti“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.