U trendu

Poslanici SAD na Tajvanu, Kina odrzala nove vezbe

PEKING/TAJPEJ – Kineska vojska je saopštila da je danas održala nove vežbe u blizini Tajvana, u momentu kada je grupa američkih poslanika posetila Tajpej i susrela se sa predsednicom ostrva Caj Ing-ven.

Istočna komanda Narodnooslobodilačke vojske Kine rekla je da su vežbe bile „oštro sredstvo odvraćanja Amerike i Tajvana koji nastavljaju da igraju političke igre i podrivaju mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu“, preneo je Rojters.

Ministarstvo odbrane Kine ističe da poseta američkih poslanika Tajvanu narušava suverenitet i teritorijalni integritet Kine.

U saopštenju Pekinga se još jednom upozorava da je upotreba Tajvana za kontrolu nad Kinom osuđena na neuspeh.

Ranije ovog meseca, Peking je izveo velike vežbe u oblasti oko Tajvana, nakon posete predsedavajuće Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi Tajpeju.

Petočlanu američku delegaciju predvodi demokratski senator Ed Marki.

U kongresnoj delegaciji su i republikanka Amata Kolman Rejdvagen, demokrate DŽon Garamendi, Alan Louental i Don Bejer, dodaje „Glas Amerike“.

Agencija Kjodo prenosi tekst kineskog „Global tajmsa“ u kojem kineski stručnjaci kažu da Amerika ponavljanjem provokacija ne dozvoljava da se tenzije smire.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar