U trendu

Posle Bregzita, u Britaniji prioritet radnicima migrantima?

LONDON – Ministarski kabinet britanske premijerke Tereze Mej saglasio se s planom da se migracioni sistem Britanije posle Bregzita fokusira na visokokvalifikovane migrantske radnike, ali bi kompanijama bilo omogućeno i da angažuju niže kvalifikovane strane radnike, piše danas „Fajnenšel tajms“.

Prošle nedelje su zvanični britanski eksperti preporučili da se prioritet da migrantskim radnicima s visokim kvalifikacijama nakon istupanja Britanije iz EU, te da radnici iz zemalja Unije ne bi trebalo da imaju posebnu naklonost kompanija pri zapošljavaju, a takvi su predlozi zabrinuli neke poslovne lidere, navodi Rojters.

FT danas piše da, iako su ministri podržali predloge eksperata na sastanku u ponedeljak, ideja da se ne daje prednost radnicima iz EU mogla bi da se promeni ako ili kada Britanija postigne trgovinski sporazum sa EU.

„To bi značilo bolji dogovor o migracijama, ali bi ista ponuda bila dostupna ukoliko postignemo trgovinske sporazume s drugim zemljama u svetu“, zaključuje britanski list, pozivajući se na neimenovane izvore.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.