Posle Melanije,možda će u Beloj kući biti još jedna Slovenka

VAŠINGTON – Demokratska senatorka iz Minesote Ejmi Klobušar, koja je objavila kandidaturu za predsedničke izbore u SAD 2020. godine, poreklom je, kao i prva dama SAD Melanija Tramp, iz Slovenije.

Ejmi Klobušar je unuka slovenačkih doseljenika u Ameriku, a njeno prezime na slovenačkom znači šeširdžija.

Deda joj se kao dete sa roditeljima doselio u SAD iz slovenačke Bele Krajine još pre Prvog svetskog rata.

Ejmi Klobušar je rođena u Americi i time je stekla pravo da se kandiduje za predsednicu.

“Stojim pred vama kao unuka rudara, ćerka učiteljice i novinara, prva žena iz Minesote izabrana u Senat, da objavim svoju kandidaturu za predsednicu SAD”, rekla je pre tri dana Klobušar pristalicama u Minesoti.

Klobušar je rođena 25. maja 1960. Njen otac novinar i kolumnista Džejms Klobušar (James Klobućar), kako navodi portal „Naši u svetu“, rođen je 9. aprila 1928. u Eliju, Minesota. Sin je Marije Pucel i Mihaila Klobušara, rudara, koga je Ejmi pomenula u svojoj izjavi.

Otac senatorke Klobušar diplomirao je na Univerzitetu u Minesoti 1950. godine kada je započeo novinarsku karijeru. Oženio se 1954. sa Rouz Heuberger i u tom braku dobio dvoje dece Ejmi i Bet.

Radio je za više medijskih kuća u Severnoj Dakoti, i Mineapolisu, pored ostalog bio novinar Asoišejted presa, kolumnista Mineapolis tribjuna i Mineapolis stara… Autor je ili koautor više knjiga.

Ejmi Klobušar iza sebe ima tri senatorska mandata i najpoznatiji je kandidat demokrata sa američkog srednjeg zapada do sada.

Po profesiji je advokat. Prvi put je izabrana u Senat 2006, a potom i 2012. i 2018. godine.

U Demokratskloj stranci je svojevremeno smatrana „zvezdom u usponu“.

Za nominaciju Demokratske stranke za buduće izbore dosad se prijavilo pet kandidata, od toga četiri žene.

Pored Emi Klobušar, to su Elizabet Voren iz Masačusetsa, Kamala Heris iz Kalifornije, Kirsten Gilbrant iz Njujorka. Peti je Kori Buker iz Nju Džersija.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike