U trendu

Posmatraci: Izbori konkurentni, nekoliko incidenata

SARAJEVO – Opšti izbori u BiH bili su konkurentni i u celini dobro organizovani, uz poštovanje osnovnih sloboda tokom kampanje, saopštila je danas zajednička međunarodna posmatračka misija, koja, međutim, ocenjuje negativno glasanje u mnogim mestima i to uglavnom zbog proceduralnih neregularnosti.

U zajedničkom dokumentu podseća se da je proces tokom dana izbora prošao prilično mirno, ali da je bilo nekoliko incidenata oko i na glasačkim mestima, prenela je Srna.

Posmatrači navode i to da su uglavnom poštovane procedure glasanja, ali da je često ugrožavana tajnost davanja glasova, a bilo je i slučajeva u kojima neovlašćeni ljudi prate glasače i „pomažu“ im prilikom glasanja.

„Sada kada su građani BiH glasali, političari i političke stranke treba to da vide kao mandat za rad u korist budućnosti zemlje i perspektive evropskih integracija“, izjavio je šef delegacije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Štefan Šenah.

On je naglasio da je posebno važno to da se mladim glasačima obezbedi osećaj da njihova budućnost leži u BiH, te da je zato ključno da se prevaziđu razlike između različitih etničkih grupa.

Šef delegacije Parlamentarne skupštine OEBS-a Irene Čaralambides izjavila je da je kapacitet za upravljanje izbornim procesom veoma dobro uspostavljen u BiH, ali da će stvarno poverenje u demokratske procese verovatno ostati nedostižno sve dok državne strukture sprovode interese stranaka, umesto da odgovore na volju ljudi.

U saopštenju se navodi da je šef delegacije Parlamentarne skupštine NATO-a Mini Kodeli rekla da su izbori bili dobro organizovani i konkurentni, te da građani danas mogu sa pravom da očekuju da će izabrani političari preuzeti odgovornost za budućnost BiH u korist svih građana – za sigurnu i bezbednu zemlju, pomirenje, socijalne i ekonomske prednosti i demokratski progres.

Šef delegacije Evropskog parlamenta Andreas Šider izjavio je da žali zbog odluke visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita da u poslednjem trenutku nametne promene Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH.

On je rekao da, sada nakon izbora, Evropski parlament poziva na neometano formiranje vlasti i brzo sprovođenje svih obećanih reformi, uključujući izborne, u skladu sa odlukama lokalnog i međunarodnog suda.

Šef delegacije ODIHR Peter Tejler primetio je da je izveštavanje medija bilo značajno ograničeno.

On je dodao da su izbori pokazali dodatnu podelu duž etničkih i političkih linija, te da glasači zbog toga nisu imali potpune i nepristrasne informacije prilikom odlučivanja za koga da glasaju.

Saopštenje je izdala zajednička misija Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), Parlamentarne skupštine OEBS-a, Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, Parlamentarne skupštine NATO-a i Evropskog parlamenta.

Međunarodna posmatračka misija u BiH imala je ukupno 471 posmatrača.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.