U trendu

„Postoji opasnost“: Stejt department o menjanju granica na Zapadnom Balkanu

Američki Stejt department ocenio je da postoji opasnost da, kako je navedeno, „neosnovane spekulacije o menjanju granica na Zapadnom Balkanu duž etničkih linija podstaknu nestabilnost u regionu“ i da se time „prizivaju sećanja na tenzije u prošlosti“.

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs je u ponedeljak u saopštenju, kada je reč o odnosima Beograda i Prištine, naveo da su Sjedinjene Države spremne da podrže rad, kako je istakao, na „sveobuhvatnom, obavezujućem sporazumu Kosova i Srbije o normalizaciji, utemeljenom na međusobnom priznanju, koji postavlja temelje za dugotrajnu saradnju i prosperitet“.

„Podržavamo dijalog uz posredovanje Evropske unije i ohrabrujemo strane da se ponovo hitno angažuju u ovom procesu, kako bi rešile tehnička i politička pitanja“, istakao je Prajs.

On je dodao da će Vašington raditi sa Beogradom i Prištinom na primeni obaveza iz Vašingtonskog sporazuma, u znak podrške cilju „pune normalizacije“.

Prajs je naveo da Vašington podržava zemlje Zapadnog Balkana na putu evropskih integracija i članstva u ključnim evropskim i evroatlantskim institucijama.

„Sarađujemo sa zapadnobalkanskim zemljama i našim evropskim partnerima na unapređenju državne uprave, vladavine prava i reformi u borbi protiv korupcije, kao i na promovisanju nezavisnih medija i energičnih civilnih društava, što će ojačati evropsku perspektivu regiona i unaprediti dugoročan cilj celovite, slobodne i mirne Evrope“, poručio je Prajs.

On je naglasio i da su SAD rešene da pomognu zemljama u regionu da „prodube svoja regionalna ekonomska partnerstva, ostvare klimatske ciljeve, suprostave se energetskoj prinudi Rusije kroz diversifikaciju i razvoj čiste energije i bore se protiv korupcije i organizovanog kriminala“.

Prajs je naveo da Vašington želi da pomogne regionu da se razvija i bude prosperitetan, istovremeno štiteći stratešku infrastrukturu i industriju od, kako je navedeno, „malignih praksi Kine“.

Portparol Stejt departmenta je naglasio da SAD ceni svoja partnerstva u oblasti odbrane i bezbednosti, ukljucujuci ona sa najnovijim NATO saveznicima, Crnom Gorom i Severnom Makedonijom i dodao da Vašington namerava da dodatno ojaca tu saradnju kroz obuku, vežbe i nabavke.

Prajs je rekao i da Vašington sarađuje sa međunarodnom zajednicom da podrži Bosnu i Hercegovinu u sprovođenju reformi, uključujući i izborne, koje će joj omogućiti da se razvija i obezbedi status kandidata za članstvo u EU.

On je naveo da SAD nastavljaju da podržavaju važnu ulogu Kancelarije Visokog predstavnika u BiH.

Agencija Rojters prenela je da među evropskim zvaničnicima već neko veme kruži nezvanični diplomatski dokument, takozvani „non-pejper“, u kojem se predlaže podela Bosne i Hercegovine i spajanje tzv. Kosova i Albanije.

Rojters navodi da je video taj dokument, ali da nije mogao nezavisno da proveri njegovu autentičnost i citira izjavu portparola predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, koji je poručio da je Evropska unija „apsolutno protiv“ prekrajanja granica na Zapadnom Balkanu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.