U trendu

Potpredsednik Avganistana Saleh otišao u Tadžikistan

KABUL – Potpredsednik Avganistana Amrulah Saleh, koji se proglasio „privremenim predsednikom“ nakon što je Ašraf Gani napustio zemlju kada su talibani osvojili Kabul 15. avgusta, napustio je Panšir, jedinu provinciju u Avganistanu gde talibani nemaju kontrolu, i otišao ka Tadžikistanu, izjavio je danas izvor iz Kabula za TAS S.

„Situacija u Panširu je teška. Talibani opkoljuju region sa sve četiri strane, blokiraju pristup internetu, struji i telefonskim linijama. Prošle noći, Saleh je napustio Panšir i zaputio se ka Tadžikistanu. Vrlo verovatno je da je on sada tamo“, dodao je izvor.

Nešto ranije, Saleh je na svom Tviter nalogu pozvao međunarodnu zajednicu da obrati pažnju na talibanske aktivnosti u Panširu.

On je optužio talibane da su prekinuli isporuku struje i presekli telefonske veze u regionu, kao i da su ljudima blokirali pristup lekovima i humanitarnoj pomoći.

Nakon neuspeha pregovora između talibana i Fronta nacionalnog otpora, talibanski borci su izveli ofanzivu na Panšir ranije ove sedmice.

Portparol pokreta otpora Fahim Dašti rekao je za Tas s da talibani nisu uspeli da osvoje nijedan punkt u regionu i da su pretrpeli gubitke, kao i da je 350 talibanskih boraca ubijeno.

Talibani, međutim, nisu saopštili ništa o svojim gubicima i izvestil su da napreduju u Panširu, najavivši svoju nameru da uskoro stave ovu provinciju pod svoju kontrolu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar