U trendu

Potpuna zabrana alkohola u Iraku

Parlament u Iraku zabranio je prodaju, uvoz i proizvodnju alkohola, čime je stao na stranu onih koji tvrde da je njegova dostupnost kupcima neustavna i da nije u skladu sa islamom.

Protivnici zabrane alkohola upozoravaju da odluka narušava ustavne garancije o slobodi verskih uverenja za manjinske grupe u Iraku, kao što su hrišćani, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Oni su naveli da će se žaliti pred sudovima na, pomalo iznenadnu, odluku iračkog parlamenta. Kako se navodi, zabrana prodaje, izvoza i proizvodnje alkohola u zadnji čas bila je potez konzervativaca.

Od rušenja Sadama Huseina aktivnosti za koje se smatra da nisu u skladu s moralnim kodeksom islama nalaze se pod konstantnim napadima. Na posebnom udaru su prodavnice alkohola u Bagdadu i drugim gradovima, navodi BBC.

Alkoholna pića ne mogu se naći u hotelima i restoranima u Iraku, ali je njegova upotreba veoma rasprostranjena u malim radnjama i barovima u iračkoj prestonici, navode izveštači iz te zemlje.

Analitičari ocenjuju da je novi zakon donet u trenutku kada je pažnja javnosti usmerena na operaciju za oslobadjanje Mosula od ekstremista ID.

Poslanik Amar Toma, pristalica zabrane, rekao je da je odluka parlamenta opravdana, jer Ustav propisuje da se ne mogu donositi zakoni koji su u suprotnosti s pravilima islama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.