Potvrđeno: Ruski avion u Egiptu oborili teroristi, Putin priprema osvetu

Uzrok pada ruskog aviona u Egiptu je eksplozija bombe, izjavio je danas direktor federalne bezbednosne službe Aleksandar Bortnikov dodavši da su tragovi eksploziva pronađeni na ostacima aviona.

„Možemo da kažemo da je avionska nesreća na Sinaju bila teroristički čin“, rekao je Bortnikov ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

„Tokom leta, aktiviran je eksploziv domaće proizvodnje snage 1,5 kilograma TNT. Kao posledica toga, avion se raspao u vazduhu“, rekao je Bortnikov, prenosi kanal „Raša tudej“.

On je dodao da Rusija nudi 50 miliona dolara za informaciju o onima koji su umešani u taj teroristički napad.

Predsednik Putin naredio je ruskim specijalnim službama da se usredsrede na pronalaženje odgovornih za teroristički napad.

Džihadisti Islamske države koji su u sukobu sa snagama bezbednosti u egipatskom delu Sinajskog poluostrva, tvrde da su oni srušili ruski Erbas A321 samo 23 minuta posle poletanja iz letovališta Šarm el Šeik,početkom meseca, na letu do Sankt Peterburga kada je poginulo 224 putnika i članova posade.

Predsednik Putin je rekao da ovo nije prvi put da se Rusija suočava sa „varvarskih terorističkim zločinima“, podsetivši na eksplozije na železničkoj stanici u Volgogradu u decembru 2013. godine.

„Nismo zaboravili ništa i nikoga. Ubistvo naših državljana na Sinaju je među najkrvavijim zločinima po broju žrtava“, rekao je Putin.

„Akcije naše vojske u Siriji moraju ne samo da se nastave, već i intenziviraju tako da teroristi razumeju da je odmazda neizbežna“, poručio je ruski predsednik.

Uhapšeni osumnjičeni za postavljanje bombe u avionu

Egipatske vlasti uhapsile su dva službenika aerodroma u Šarm al-Šeiku zbog sumnje da su povezani sa obaranjem ruskog aviona na Sinaju kada su poginule 224 osobe, rekla su danas dva bezbednosna zvaničnika.

„Privedeno je 17 osoba, od kojih su dve osumnjičene da su pomagale u postavljanju bombe u avion na aerodromu Šarm el Šeik“, rekao je jedan od zvaničnika, prenosi Rojters.

Direktor federalne bezbednosne službe Rusije Aleksandar Bortnikov izjavio je ranije danas da je uzrok pada ruskog aviona u Egiptu eksplozija bombe, dodavši da su tragovi eksploziva pronađeni na ostacima aviona.

Ovaj zaključak prethodno su iznele Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države. Egipat još uvek nije potvrdio da je avion oboren usled eksplozije bombe.

(Tanjug)

Priključite se diskusiji o obaranju ruskog aviona.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.