U trendu

Povećan broj obolelih, do 200.000 testiranih dnevno

BEOGRAD – Zbog pojave omikron soja kao i u celom svetu i u Izraelu je došlo do povećanja broja obolelih od kovida, rekao je načelnik Odeljenja za međunarodne odnose u Ministarstvu zdravlja Izraela Ašer Salmon navodeći da je prethodne nedelje samo urađeno i do 200.000 testova dnevno na devet miliona stanovnika.

„Zvuči nemoguće, ali je tako“, kazao je Salmon tokom onlajn brifinga na temu „Izrael u borbi protiv kovid-19 – omikron i četvrta doza vakcine“.

Salmon navodi i da ima određen broj asimptomatskih slučajeva i da omikron soj izaziva blaži oblik bolesti, ali upozorava da virus i dalje nije bezopasan.

„Deluje da zbog brojnih mutacija u virusu korona izaziva lakši oblik bolesti i da se omikron više zadržava u gornjem respiratornom sistemu, nego što napada pluća, što smo videli na početku pandemije kada su kliničke slike bile teže. Međutim, to ne znači da je virus bezopasan“, kazao je Salmon.

Dodaje da čak i ako jedan od pet pacijenata završi u bolnici, što se videlo u ranijim talasima, to znači da će Izrael imati veliki broj hospitalizacija u roku od dve nedelje.

Salmon napominje da bi možda mogao da se promeni i sistem testiranja s obzirom na to da se zbog velikog broja testiranih na dnevnom nivou rezultati PCR testova čekaju i do četiri dana.

Zbog toga, kako kaže, u Izraelu se razmišlja da se ljudi koji su u manjem riziku od dobijanja težeg oblika kovida, a to su mlađi ljudi, testiraju uglavnom antigenskim testovima.

„Ali, takav pristup ima ograničenja, jer je manje precizan od PCR testa“, dodajo je on.

Kada je reč o vakcinama i zaštiti na duži rok, Salmon navodi da će biti ispitano koliko je vakcina potrebno za adekvatnu zaštitu i dodaje da veruje da će biti dovoljna jedna doza godišnje.

„To je optimističan pogled na situaciju, ali mislim da bi ta vakcina mogla da se prima na jesen i da će to biti dovoljno“, kazao je Salmon.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.