U trendu

Požar u migrantskom kampu nakon odlaska delegacije IOM

BIHAĆ – Požar u migrantskom kampu Lipa kod Bihaća izbio je danas nakon što su ga napustili čredsatvnici Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i to pošto je saopšteno da će centar biti zatvoren.

Migrantima su jutros podeljeni doručak i neophodne potrepštine, a Fena je javila da je požar izbio u dva šatora, te da su se iz kampa povukli svi osim migranata.

Ujedinjene nacije u BiH izrazile su danas zabrinutost zbog izostanka prihvatljivih rešenja za zimsko opremanje šatorskog privremenog prihvatnog centra Lipa, čije efektivno zatvaranje koje je planirano danas, a zbog zdravstvenih i bezbednosnih razloga, negativno utiče na oko 1.200 migranata.

Za sada, inače, nema informacija kako je došlo do požara niti da li je podmetnut, rečeno je za portal Klix u MUP-u Unskko sanskog kantona.

Takođe nema informacija ni o tome da li ima povređenih, a vatrogasci i policija su upućeni na teren, dok ukampu, kako se navodi, vlada panika i trenutna situacija se opisuje kao prilično dramatična.

Ranije danas je objavljeno da će taj kamp biti zatvoren i da je neizvesna budućnost hiljada migranata.

Savet ministara BiH je, međutim, prošle sedmice odlučio da migrantski kamp Lipa ostaje i da će u njemu biti postavljeni kontejneri za prezimljavanje velikog broja migranata.

Toj odluci usprotivila se najuticajnija bošnjačka Stranka demokratske akcije Bakira Izetbegovića, koja smatra da migrantske centre treba formirati i na drugim područjima, a ne samo na onima gde žive pretežno Bošnjaci.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.