najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Prag: Demonstranti zapalili centar za pomoć izbeglicama

Grupa od više od 20 maskiranih mladića napala je molotovljevim koktelima dobrovoljce Autonomnog socijalnog centra “Klinika” u Pragu koji pomaže izbeglicama i zapalila njihove prostorije, neposredno nakon demonstracija “Tvrdjava Evrope”.

“Jedan čovek je povredjen i prevezen u bolnicu, a 19 ljudi evakuisano još pre nego što smo stigli”, kazala je novinarima portparolka praških vatrogasaca Pavlina Adamcova.

Napad se odigrao neposredno nakon demonstracija, dok su se po centru Praga razilazile grupice desničarskih demonstranata protiv izbeglica i kontramitinga za Evropu bez straha i mržnje.

Ispred Klinike, grupa od oko 20 mladića, čija lica su bila prekrivena šalovima, kapama i kapuljačama, prvo je izazvala tuču nakon koje su počeli da prostorije centra gadjaju kamenicama, flašama i molotovljevim koktelima koji su zapalili prostorije.

“U prostorijama je u tom trenutku bilo oko 20 ljudi, jedan čovek je zadobio povrede glave i prevezen je u bolnicu, četvoro se otrovalo dimom. Reč je o istoj grupi koja je prethodno napala demonstrante u pohodu Solidarnost bez granica, a zatim i ljude na Glavnoj železničkoj stanici”, saopštio je Autonomni socijalni centar Klinika.

Napad je odmah osudio premijer Češke Bohuslav Sobotka.

Policija za sada ne demantuje ali ni ne potvrdjuje da napad na dobrovoljce, koji prikupljaju odeću za izbeglice sa Bliskog istoka i iz Afrike, ima veze sa subotnjim demonstracijama Bloka protiv islama koje je sazvala nemačka antiimigrantska organizacija Pegida.

“Vidimo direktnu vezu tog napada sa agresivnim raspoloženjem koje izazivaju već duže vreme islamofobi i ksenofobni političari”, saopštila je Klinika.

Na demonstracije “Tvrdjava Evropa” koje su se održale u subotu u Pragu na poziv nemačke Pegide izašlo je nekoliko hiljada ljudi.

(Beta)

2 komentara
  1. ivan

    Bravo, Česi!

  2. Oš papaju ?

    Dokle će Evropa da pravi probleme sama sebi? Migrante treba lepo nahraniti, okupati, pa u brodove i pravac SAD. Pa kad su gospoda Amerikanci izmislili i izfinansirali “egzodus”, neka ga “poštuju” do kraja.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike