Prava CG pokreće izmenu Zakona o državljanstvu

PODGORICA – Prava Crna Gora, članica vladajuće koalicije, pokrenuće u parlamentu inicijativu za izmenu Zakona o crnogorskom državljanstvu i propisa koji regulišu tu oblast, najavio je funkcioner te partije Mitar Šušić.

On kaže da se aktuelna rešenja u direktnoj suprotnosti sa Evropskom konvencijom o državljanstvu, koju je Crna Gora ratifikovala.

Konvencija, precizirao je, propisuje da svaka država ugovornica treba da svojim unutrašnjim pravom predvidi mogućnost “naturalizacije lica koja imaju zakonito prebivalište na njenoj teritoriji, pri čemu kod utvrđivanja uslova za naturalizaciju, ona neće tražiti period boravka duži od deset godina pre podnošenja zahteva”.

U Crnoj Gori crnogorsko državljanstvo mogli su da dobiju svi, osim Srba iz Crne Gore, kaže Šušić.

„Uporno izbegavanje potpisivanja međudržavnog sporazuma o dvojnom državljanstvu, od prethodne vlasti, uz rigorozne zakonske odredbe po pitanju gubitka crnogorskog državljanstva, onemogućilo je državljanima Srbije, koji su porodičnim poreklom, svom svojom imovinom, centrom svojih životnih i radnih aktivnsti, vezani za Crnu Goru, da steknu i crnogorski pasoš“, naveo je Šušić, preneo je portal RTCG.

Ističe da su istovremeno to pravo bez teškoća mogli da ostvare mnogi među kojima i neka lica sa poternica.

„Sigurni smo da je došlo vreme da se to promeni“, naveo je Šušić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.