Prednosti i brige koje se povezuju sa kineskim vakcinama

HONGKONG – Kineski zdravstveni zvaničnici saopštili su da će Kina vakcinisati stanovnike u što kraćem roku, međutim, kineske farmaceutske kompanije još nisu objavile zvanične podatke o kliničkim rezultatima u kasnoj fazi što izaziva zabrinutost za efikasnost i bezbednost vakcina, navodi Kineska globalna televizijska mreža (CGTN).

Kina je od jula davala eksperimentalne vakcine ljudima koji se suočavaju sa visokim rizikom od zaraze virusom kovid-19.

Više od milion doza vakcine primili su ljudi koji spadaju u rizične kategorije stanovništva i „do sada nisu zabeleženi ozbiljni neželjeni efekti“, rekao je zvaničnik kineske Nacionalne zdravstvene komisije, na čelu kineskog tima za razvoj vakcina protiv kovida-19, Dženg Džungvej (Zheng Zhongwei) na konferenciji za novinare u subotu, na pitanje da li su kineske vakcine efikasne jer nisu dostupni zvanični podaci.

„Među onima koji su vakcinisani, više od 60.000 njih putovalo je u visokorizična područja u inostranstvu i nije zabeležena nijedna ozbiljna infekcija“, izjavio je Dženg.

Prema njegovim rečima, za neke vakcine koje su razvijene prikupljeno je dovoljno podataka za privremenu analizu ispitivanja u trećoj fazi na ljudima, što se kontinuirano daje na uvid regulatoru za lekove, a relevantni podaci, kako je kazao, “biće objavljeni na vreme“.

Kina je u aprilu gotovo zaustavila širenje virusa kovid-19 pošto se broj novih slučajeva do kraja marta kretao oko nekoliko desetina dnevno u poređenju sa više hiljada dnevno kada je bio vrhunac zaraze u toj zemlji, piše CGTN.

„S jedne strane za Kinu je dobra vest da je virus pod kontrolom, ali sa druge strane proizvođačima lekova i vakcina postalo je mnogo teže da nastave ispitivanje na ljudima jer je dostupno manje pacijenata“, ističe se u članku.

Kompanije Sinofarm (Sinopharm) i Sinovak (Sinovac) su zbog toga sprovele klinička ispitivanja u Brazilu, Turskoj, Indoneziji i još nekoliko zemalja i prema zvaničnim podacima vakcine je primilo ukupno 75.000 učesnika ispitivanja i nisu prijavljeni ozbiljni neželjeni efekti.

Pojedini stručnjaci ocenjuju, navodi CGTN, da kineske vakcine protiv kovida-19, za koje se koristi tradicionalna tehnologija za proizvodnju, „imaju više prednosti u kratkom roku“ u odnosu na one koje su razvili američki Fajzer (Pfizer) i Moderna.

Već testirana tehnologija poput inaktiviranih vakcina, a to je metoda za koju se opredelio Sinovak, koristi mrtve čestice virusa da pokrene imuni sistem tela da proizvede antitela, dok „mRNA“ vakcina poput one koju su razvili Moderna i Fajzer koristi napredniju tehnologiju, a koje deluju ubrizgavanjem dela genetskog koda virusa u telo kako bi se imuni sistem osposobio za napad, navedeno je u tekstu.

„Vakcine ‘mRNA’ su nova vrsta vakcine i (trenutno) nema uspešnog primera koji se koristi u populaciji“, rekao je vanredni profesor Tehnološkog fakulteta Univerziteta Naniang, Luo Dahai za Bi-Bi-Si (BBC).

Pored toga, dodaje se u članku, na osnovu različite tehnologije proizvodnje različiti su zahtevi za skladištenje i otpremu pošiljke vakcina, pa se tako kineske vakcine mogu distribuirati na dva do osam stepeni, dok se vakcine proizvođača Fajzer moraju držati na minus 70 stepeni Celzijusa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.