U trendu

Predsednica Perua promenila premijera i dva ministra, nemiri i dalje traju

LIMA – Predsednica Perua Dina Boluarte obavestila je danas naciju o promenama u vladi, ali protesti u zemlji se ne smiruju.

Boluarte je odlučila da imenuje novog premijera, advokata Alberta Otarolu. Vlada je dobila i nove ministe odbrane i unutrašnjih poslova, a u kabinetu od 18 članova polovinu će činiti žene.

Ove promene, međutim, nisu dotakle osobe koje izazivaju najveći gnev demonstranata, ministra ekonomije Aleksa Kontrerasa i ministra energetike i rudarstva Oskara Veru. Obojica ostaju na funkcijama.

Protesti u Peruu su izbili 7. decembra posle svrgavanja i hapšenja dotadašnjeg levičarskog predsednika Pedra Kastilja zbog pokušaja da raspusti Kongres, što je ocenjeno kao pokušaj državnog udara.

Pedro Kastiljo je iz zatvora pozvao na proteste protiv nove vlasti, tvrdeći da i dalje ima mandat naroda i da sebe smatra legitimnim predsednikom.

Kastiljove pristalice su poslušale njegov apel i izašle na ulice, tražeći ostavku nove predsednice Boluarte i raspuštanje Kongresa.

Dina Boluarte je odbila da da ostavku i uvela vanredno stanje u zemlji, ali istovremeno se trudi da delimično izađe u susret demonstrantima obećanjem prevremenih izbora i promenama u vladi.

Za dve nedelje žestokih protesta poginuo je 21 čovek, a povređeni se broje na stotine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.