U trendu

Predsednički izbori u Ekvadoru, neizvesna sudbina Asanža

Građani Ekvadora danas biraju predsednika, a levičarski bivši potpredsednik Lenin Moreno nada se dovoljnoj podršci kako bi izbegao nadmetanje u drugom krugu s glavnim protivkandidatom, konzervativnim bivšim bankarom Giljermom Lasom, koji preti ukidanjem azila osnivaču Vikiliksa Džulijanu Asanžu.

Morenu (63), savezniku sadašnjeg predsednika Rafaela Koree, potrebno je 40 odsto glasova i razlika od 10 procentnih poena u odnosu na broj glasova drugoplasiranog da bi izbegao drugi krug, predviđen za 2. april, i nastavio decenijsku levičarsku vladavinu u toj andskoj zemlji, prenosi Rojters.

Prema anketama, Moreno uživa podršku 38,6 odsto ipistanika, dok desničara Lasa (61) podržava 25,7 odsto Ekvadorijanaca.

Ukoliko se, međutim, Moreno i Laso budu nadmetali u drugom krugu, analitičari očekuju da će se razbijena ekvadorska opozicija okupiti oko Lasa, u trenutku kada zemlja prolazi kroz ekonomski sunovrat i korupcionaške skandale.

To bi dalo „vetar u leđa“ desnici u Južnoj Americi, nakon što su Argentina, Brazil i Peru stavili tačku na levičarsku vladavinu u proteklih 18 meseci, ocenjuje britanska agencija.

Izbor novog predsednika Ekvadora mogao bi da utiče i na sudbinu Asanža, jer je Laso, u intervjuu, londonskom „Gardijan“, najavio da će mu, ukoliko pobedi na današnjim izborima, ukinuti azil.

„Ekvadorski narod plaća cenu koju ne mora“, rekao je Laso u tom intervjuu, dodajući da će zamoliti Asanža da napusti ambasadu Ekvadora u Londonu u roku od 30 dana od početka njegovog mandata, u slučaju da pobedi.

U međuvremenu, građani Ekvadora su se ove nedelje na Tviteru masovno usprotivili mogućoj Lasovoj odluci da, ukoliko postane predsednik, izbaci Asanža iz ambasade Ekvadora u Londonu, gde se on nalazi otkad mu je pružen azil zbog straha od političkog progona, navedeno je sajtu „teleSUR“.

Organizator kampanje za podršku Asanžu, uz hešteg „Svet stoji uz Asanža“, Felipe Ogaz Oviedo rekao je da je tom akcijom pokazana velika solidarnost i dodao da su se mreže u Južnoj Americi i SAD ujedinile kako bi podrška Asanžu dobila na značaju, u čemu su učestvovale desetine hiljada tviteraša iz 20 zemalja.

Asanž se nalazi u ambasadi Ekvadora još od 2012. godine, kada mu je levičarska vlada Rafaela Koree dodelila azil, zabrinuta da ga očekuje politički progon – i potencijalo mučenje – u slučaju da bude izručen SAD zbog objave 500.000 poverljivih vojnih izveštaja u vezi sa ratovima u Iraku i Avganistanu.

Pretnje da će Asanžu biti ukinut azil dobile su novu dimenziju s obzirom na to da je predsednik SAD Donald Tramp rekao da Asanža treba osuditi na smrt, mada je Trampov stav prema Vikiliksu omekšao nakon objave kontroverznih mejlova koji se tiču Hilari Klinton.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar