U trendu

Predsednik Francuske na odmoru u tvrdjavi Breganson

Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) i njegova supruga Brižit (Brigitte) stigli su u letnju rezidenciju, tvrdjavu Breganson na jugu Francuske, gde će na odmoru biti do druge polovine avgusta, preneli su danas tamošnji mediji.

List Depeš (La Depeche) preneo je da će Makron kao i svake godine na odmoru u Bregansonu pratiti unutrašnju i spoljnu političku situaciju.

Vlada će odmarati do 22. avgusta kada je zakazan sastanak, dodao je list.

Makron će tokom odmora razmotriti planove suočavanja sa energetskom krizom, pitanja ekologije, početka školske godine i zaposlenosti, navelo je okruženje predsednika Francuske.

Tvrdjava Breganson poseduje svu opremu za rad, medjunarodne pozive i praćenje kriznih situacija, kao što je to bio slučaj prošle godine kada su talibani zauzeli Kabul.

Bračni par Makron tradicionalno provodi letnji odmor u Bregansonu. Makron je ranije primao strane posete u toj tvrdjavi, tako je 2018. godine boravio ruski predsednik Vladimir Putin, a 2020. godine tadašnja nemačka kancelarka Angela Merkel. Za sada nije poznato da li će biti takvih poseta tokom avgusta.

Bregason je zvanična rezidencija predsednika Francuske od 1968. godine, mada nisu svi šefovi država imali običaj da tamo provode letnji odmor. Desničarski predsednik Žak Širak (Jacques Chirac) je bio redovni posetilac, dok su njegovi naslednici, desničar Nikola Sarkozi (Nicolas Sarkozy) i socijalista Fransoa Oland (Francois Hollande) imali drugačije navike.

Prvi predsednik Pete Republike Šarl de Gol (Charles de Gaulle) imao je običaj da tamo boravi daleko od očiju javnosti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.