U trendu

Predsednik Južne Afrike će vratiti novac uzet tokom izborne kampanje

Predsednik Južne Afrike Siril Ramafoza će vratiti 31.200 evra, novac za izbornu kampanju koji je dobio preko preduzeća u kome radi njegov sin, nakon što je priznao da nije rekao istinu parlamentu, saopštili su danas izvori bliski njegovoj stranci.
Ramafoza je u parlamentu prvobitno rekao da je novac dobio u oktobru 2017. godine od sina Adila, koji je konsultant u preduzeću Bozaza, koja se bavi IT uslugama za javne institucije.

Predsednik je kasnije priznao da je taj novac donacija za njegovu izbornu kampanju za vodjstvo Afričkog nacionalnog kongresa. Ramafoza je na tim izborima pobedio bivšeg predsednika Džejkoba Zumu.

Ramafoza se tokom kampanje zalagao za borbu protiv korupcije i sumnjive finansijske prakse koje su dovele do smene Zume.

Predstavnik stranke je rekao da je donacija izvršena bez znanja Ramafoze koji je odlučio da vrati novac i pokrene istragu o tačnom poreklu svih donacija tokom kampanje.

Opozicija je nedavno navela da je preduzeće Bozaza sklopio nekoliko ugovora s vlastima na „sumnjiv način, kao što su mnoga poslovanja vladajuće stranke“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.