najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Predsednik Tunisa proglasio vanredno stanje u zemlji

Predsednik Tunisa Beži Kaid Esebsi proglasio je danas vanredno stanje u zemlji, osam dana posle napada u kojem je ubijeno 38 turista na plaži jednog hotela, javila je agencija Frans pres.

“Predsednik je proglasio vanredno stanje u Tunisu i kasnije će se obratiti naciji”, saopštila je Esebsijeva pres služba.

Vanredno stanje u Tunisu daje dodatna ovlašćenja vojsci i policiji.

Vanredno stanje je ukinuto u martu 2014. godine, a bilo je na snazi od januara 2011. godine posle bekstva predsednika Zinea el Abidina Bena Alija pred početak uličnih demonstrancija koje su pokrenule “arapsko proleće”.

Posle revolucije, Tunis se sve više suočava s porastom džihadističkih napada, koji su odgovorni za smrt nekoliko desetina vojnika i policajaca.

Sunitski ekstremisti iz Islamske države izvršili su dva napada u Tunisu za tri meseca. Ukupno 59 turista ubijeno je Tunisu – 21 osoba u centru glavnog grada u muzeju Bardo u martu i 38 osoba 26. juna u turističkom letovalištu u Susu.

Premijer Tunisa Habib Esid izjavio je nedavno u intervjuu za britansku televizijsku mrežu Bi-Bi-Si da je policija bila suviše spora u reagovanju na napade, priznajući prvi put da je bilo bezbednosnih propusta.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike