U trendu

Prekinut dijalog u Sudanu, opozicija odbila učešće

KARTUM – Međunarodni posrednici koji učestvuju u političkom dijalogu vlasti i opozicije u Sudanu odlučili su da odlože sastanke na neodređeno vreme, zbog odbijanja opozicije da u njemu učestvuje, prenosi TV kanal Al Arabija.

Politički dijalog između Suverenog saveta Sudana, predvođenog vojskom i predstavnika civilne opozicije počeo je u sredu u glavnom gradu Sudana Kartumu.

Na sastancima posreduju Ujedinjene nacije, Afrička unija i Međuvladina organizacija za razvoj (IGAD) Istočne Afrike.

Najveći opozicioni pokret u Sudanu, koalicija Snage za slobodu i promene, odbio je da učestvuje u započetom političkom dijalogu, jer, kako navode, vojska nije ispunila njihove zahteve.

„Tripartitni mehanizam odlučio je da odloži sastanke sa političkim snagama na neodređeno vreme kako bi se proučile i procenile potrebe političkog procesa“, rekao je predstavnik misije UN u Sudanu Fadi al-Kadi, prenosi RIA Novosti.

Sudanska vojska je 25. oktobra 2021. privela premijera Sudana Abdulaha Hamdoka i nekoliko drugih članova vlade.

Šef Prelaznog suverenog saveta Sudana Abdel Fatah al-Burhan najavio je u televizijskom obraćanju naciji uvođenje vanrednog stanja i raspuštanje vlasti u zemlji.

Hamdok je kasnije stavljen u kućni pritvor.

Krajem novembra, sudanska vojska i svrgnuti premijer dogovorili su političku deklaraciju kojom se predviđa njegov povratak na funkciju i formiranje vlade tehnokrata.

Jedna od tačaka deklaracije bilo je oslobađanje svih političkih zatvorenika u zemlji.

Hamdok je 2. januara ove godine objavio da podnosi ostavku i pozvao na dijalog između političkih partija za prelazak u građansku i demokratsku državu.

Nakon ostavke Al-Burhana, izbili su novi protesti demonstranata koji se protive vojnoj vlasti u zemlji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.