U trendu

Premijer Japana: Naći nove načine da se Pjongjang zaustavi

Premijer Japana Šinzo Abe poručio je u sredu, na zasedanju Generalne skupstine UN, da svet treba da iznađe nove načine da zaustavi pretnju Severne Koreje nakon što je Pjongjang, koji je odavno pod međunarodnim sankcijama, izveo niz nuklearnih i raketnih proba, javlja AFP.

Abe je u Njujorku rekao da se proračuni u vezi sa Severnom Korejom moraju promeniti nakon njenih najnovijih postupaka među kojima je i testiranje minijaturne nuklearne bombe za bojevu glavu.

„Nema alternative za poruku da je ta pretnja sada poprimila dimenziju koja je potpuno različita od onoga što se do sada dešavalo“, istakao je Abe, dodavši da pretnja Pjongjanga po međunarodnu zajednicu postaje sve ozbiljnija i realističnija.

Zato su, kako je naveo, potrebni i novi načini da se se na tu pretnju odgovori, „načini potpuno drugačiji od svega što smo do juče primenjivali“.

Abe nije precizirao na kakve tačno akcije misli, ali je najavio da će Japan iskoristiti svoje mesto nestalne članice Saveta bezbednosti UN da istraži nove opcije.

Japanski premijer je uspon na vlasti doživeo zahvaljujući oštroj retorici u pogledu Severne Koreje, uz zalaganje za reviziju pacifističkog ustava Japana, podseća francuska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.