U trendu

Premijer Španije osudio proteste povodom hapšenja repera

MADRID – Premijer Španije Pedro Sančez osudio je danas proteste u velikim španskim gradovima izazvane hapšenjem i pritvaranjem izvođača rep muzike Pabla Hasela koji u svojim pesmama glorifikuje terorizam i vređa kraljevsku porodicu.

Protesti u Španiji traju već četiri dana jer je reperu Haselu izrečena zatvorska kazna u trajanju od devet meseci zbog njegovih antidržavnih tekstova, ali je i pokrenuta rasprava u javnosti o slobodi izražavanja što je podstaklo vladu u Madridu da najavi da će ublažiti važeće zakone o slobodi izražavanja.

„Demokratija štiti slobodu izražavanja, uključujući i izražavanje najružnijih, apsurdnih mišljenja, ali demokratija nikada ne pruža zaštitu nasilju“, poručio je premijer Sančez i obećao napredak na polju slobode izražavanja, prenosi Rojters.

Dok su protesti u Barseloni danas bili uglavnom mirni, tokom prethodna tri dana demonstranti su palili kontejnere za smeće i motocikle, a policija je uzvraćala suzavcem.

U Madridu i drugim, većim španskim gradovima takođe je bilo sukoba između demonstranata i policije, a organizatori protesta pozvali su na masovnije demonstracije tokom vikenda.

Policija je saopštila da je u Kataloniji uhapšeno oko 60 demonstranata, a jedna žena je izgubila oko tokom sukoba sa pripadnicima snaga reda u Barseloni, zbog čega su neki političari zahtevali da se preispita taktika i postupanje policije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.