U trendu

Premijer Šri Lanke: Imamo goriva samo još za danas

KOLOMBO – Novi premijer Šri Lanke Ranil Vikremesinge izjavio je da će ta zemlja imati goriva samo još za danas, jer se suočava sa najgorom ekonomskom krizom u poslednjih više od sedamdeset godina.

„Trenutno imamo zalihe benzina samo za danas, a narednih nekoliko meseci biće najteži u našim životima“, upozorio je Vikremesinge, koji je u četvrtak imenovan za premijera, prenosi BBC.

On je u televizijskom obraćanju rekao da je zemlji hitno potrebno 75 miliona dolara u narednih nekoliko dana da bi uvozom mogla da zadovolji potrebe stanovništva i dodao da će centralna banka Šri Lanke morati da štampa novac za plate koje se isplaćuju iz budžeta, te da bi državna kompanija Šri Lankan Erlajns mogla da bude privatizovana, navodi britanska televizija.

Ekonomija ove ostrvske države teško je pogođena pandemijom, rastućim cenama energenata i populističkim smanjenjem poreza, a hronična nestašica deviza i rastuća inflacija doveli su do ozbiljne nestašice lekova, goriva i drugih osnovnih potrepština, prenosi BBC.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.