Pripadnici IS na Filipinima upali u zatvor, oslobodili zatvorenike

Muslimanski ekstremisti sa oznakama Islamske države (IS) upali su u zatvor na jugu Filipina i oslobodili 28 zatvorenika u najnovijem u nizu masovnih oslobađanja, saopštili su danas zvaničnici, javlja AFP.

Oko 50 teško naoružanih pripadnika grupe Maute, sa crnim zastavama i maramama sa oznakom IS, upali su u subotu u lokalni zatvor u južnom gradu Maravi, oslobodivši osam svojih saboraca koji su uhapšeni pre nedelju dana, saopštila je policija.

Tokom upada je iz zatvora pobeglo još 20 zatvorenika, koji su uhapšeni zbog drugih prestupa, rekao je načelnik policije u toj provincili Agustin Telo.

Oslobođeni članovi grupe Maute uhapšeni su 22. avgusta nakon što su vojnici na vojnom kontrolnom punktu pronašli improvizovane bombe i pištolje u kamionetu koji su oni vozili, navodi francuska agencija.

Vlasti su saopštile da istražuju zašto zatvorsko obezbeđenje nije pružilo otpor tokom upada i zašto nije bilo pojačano nakon što su visokorizične osumnjičene osobe tamo stavljene iza rešetaa.

Ovo je samo jedan u nizu upada u zatvore koji su na Filipinima inače slabo obezbeđeni, a u takve incidente su često umešani muslimanski ekstremisti, podseća AFP.

Grupa Maute je jedan od nekoliko muslimanskih gangova u južnom regionu Mindanao, gde vekovima živi muslimanska manjina na pretežno katoličkim Filipinima.

Ta grupa izvodi otmice i bombaške napade, a veruje se i da je predvodila napad na vojnu ispostavu u gradu Butigu u Mindanau u februaru mesecu.

(Tanjug)

Ostavite komentar