U trendu

Pristalice predsednika Bolsonara ispred Kongresa

BRAZILIJA – Pristalice brazilskog predsednika Žaira Bolsonara okupili su se danas ispred zgrade Kongresa u Braziliji kako bi ga podržale u njegovom sporu sa Vrhovnim sudom.

U ponedeljak uveče stotine demonstranata obučenih u zeleno-žute boje brazilske zastave probile su jedan policijski kordon, a kamioni su napredovali prema Kongresu, prenosi agencija Rojters.

Sud je odobrio istragu Bolsonarovih savetnika zbog optužbi da su napali brazilske demokratske institucije lažnim informacijama na internetu.

Bolsonaro je istrage po nalogu suda nazvao kršenjem prava na slobodu govora.

Kongres i sudovi su se takođe opirali Bolsonarovom pokušaju da uvede štampane biračke listiće kao rezervu za sistem elektronskog glasanja za koji on kaže da je podložan prevarama, dok sud smatra da je sistem transparentan i siguran.

Bolsonaro je apelovao na njegove pristalice da izađu u rekordnom broju, nadajući se da će taj broj ljudi nadoknaditi podršku koja mu nedostaje u anketama i istovremeno ublažiti njegov sukob sa pravosuđem.

Kritičari se plaše da predsednik ohrabruje pristalice do te mere da bi mogli da pokušaju da napadnu Vrhovni sud.

Snage bezbednosti Brazilije upotrebile su jutros suzavac ispred Ministarstva inostranih poslova kako bi odvratile gomilu koja je krenula prema sudu.

Bolsonaro je u petak rekao da će demonstracije postužiti kao ultimatum sudijama Vrhovnog suda koji su doneli, kako kaže, neustavne odluke protiv njegove vlade.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.