Problemi sa Fajzerovom vakcinom

RIM – Zbog kašnjenja u isporuci dogovorenih količina anti kovid vakcine, imunizacija osoba starijih od 80 godina kasniće i do dva meseca, piše list “Il fato Kotidijano”.

U Italiji se koristi, za sada, samo vakcina Fajzer američkog proizvodzača koji već treću sedmicu zaredom, jednostrano smanjuje isporuku dogovorenih količina leka.

Kupovina Fajzerovih vakcina dogovorena je kolektivno u Briselu za sve zemlje članice Evropske unije (EU).

Proizvodzač vakcine Fajzer-Biontek je najavio da će „već naredne sedmice nastaviti isporuku dogovorenim ritmom”, ali vladin komesar za vanredne prilike Domeniko Arkuri, u programu za televiziju RAI, izjavio je da ih ne interesuju obećanja, već hoće vakcinu.

“Tretiraju zemlje Evropske unije kao siromaške. Ovđe se ne radi o proizvodnji sokova”, rekao je Arkuri.

On nije mogao da potvrdi da proizvodzač vakcinu isporučuje u zemlje koje su lek platile više.

Naime, već nekoliko dana na društvenim mrežama se širi informacija da EU Fajzerovu vakcinu plaća 15, Sjedinjene Američke Drzave 19, a Izrael 40 dolara i da je cena razlog što se vakcina prodaje onima koji više plaćaju, a ne prema ugovorenim obavezama.

U Briselu je za danas zakazan sastanak Komiteta za vakcinisanje da bi razgovarali o problemu kašnjenja u isporuci vakcine Fajzer. Italija je za sada jedina od zemlja EU koja je preduzela zakonske korake protiv proizvodzača Fajezerove vakcine.

Ali, prema jutrošnjoj vesti na Radio RAI 3, u ugovoru o kupovini vakcina, koji je tajan, nisu predviđene mere odštete u slučaju neispunjavanja obaveza.

Proizvodzač Fajzer-Biontek je kašnjenje u isporuci vakcina prvo pravdao radovima na proširenju pogona u Belgiji, gde se lek proizvodi za potrebe evropskog tržista, ali je štampa zatim pisala o “pogrešno shvaćenim klauzulama ugovora”, i da u stvari američki proizvođač vakcine proizvedene u Evropi prodaje ne samo zemljama EU, već i drugima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.