U trendu

Prognoza meteorologa za zimu u Evropi mogla bi da obraduje mnoge

Temperature će ove zime biti jedna od glavnih briga Evropljana koji se nose s rastućim cenama energenata. Stepen više ili niže već dugo nije igrao ovako važnu ulogu, a meteorolozi širom kontinenta rade na tome da donesu najtačnije moguće prognoze za ovogodišnju sezonu grejanja.

„Izgledno je da će zima biti toplija no inače“ rekao je Karlo Buontempo, direktor programa za praćenje klimatskih promena Copernicus za AFP. „Ali i dalje postoji znatna šansa za blokade strujanja koje bi mogle nad Evropu nadviti hladan vazduh i niske vetrove“ napominje.

Blokada strujanja u zimi često donosi stabilno, ali izrazito hladno vreme. Copernicus inače proizvodi sezonske prognoze za Evropski centar za vremenske prognoze (ECMWF). „Činilo nam se da bi do tih događaja moglo da dođe u novembru, ali sada izgleda kao da će doći do znatnijeg prodora hladnoće u decembru“ rekao je Buontempo, još jednom podsećajući da prognostičari vreme prognoziraju, ali ne mogu da ga predvide.

Očekuje se da će evropska zima biti toplija zbog globalnog vremenskog fenomena ‘La Nina’, koji je povezan s hlađenjem površinskih temperatura u srednjem i istočnom ekvatorijalnom delu Tihog okeana.

Agencija će svoju zimsku prognozu obnoviti sledećeg meseca kada će sve pokretne sile koje predodređuju vreme u zimskim mesecima biti aktivne, pa će i prognoza verovatno biti nešto tačnija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)