najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Progovorila “Prva dama pakla”: Sve su mi nudili… nikad

Prva dama Sirije Asma al Asad dala je za ruske medije prvi intervju posle osam godina, u kojem kaže da oseća bol i tugu zbog rata u svojoj zemlji, prenosi „Gardijan“. Stručnjaci ističu da je njen intervju znak samopouzdanja režima.

„Kosa joj je bila ukovrdžana sa ukusom, šminka je bila bez greške i diskretna. Ton Asme al Asad bio je takode besprekoran dok je davala svoj prvi televizijski intervju za osam godina“, počinje “Gardijan” tekst.

Kako navodi britanski list, blagim londonskim akcentom rekla je da je osetila „bol i tugu“ kada se susrela sa povređenima i onima koji su ostali bez svojih bližnjih u sukobu, zbog čega im je ponudila pomoć.

„Da li biste vi mogli da ih ignorišete? U Siriji verujemo u držanje svoje reci. To je važno“, kaže ona.

„Gardijan“ naglašava da u intervjuu nije pomenuta činjenica da njen muž Bašar al Asad nastavlja da na civile baca bombe, iako je pomenuto da postoji velika patnja na obe strane sukoba, a nije pomenuta ni uloga Rusije, kao ni optužbe za ratne zlocine.

Na pitanje zašto strani mediji insistiraju na kritici njene porodice i uopšte ne pominju njen humantarni rad Asma al Asad kaže: „To je pitanje koje biste morali da postavite njima“.

Britanski list piše da je njena odluka da pristane na intervju posle osam godina tišine izazvala fascinaciju ženom koja je opisivana kao „prva dama pakla“ i „pustinjska ruža“, kako glasi naslov njenog poslednjeg intervjua iz 2011. godine koji je dala za „Vog“.

„Kakve veze ova pametna i elegantna žena sa londonskim naglaskom koja priča o saosećanju ima sa brutalnošcu režima koji njen muž vodi. I zašto je sada odlucila da progovori“, pita „Gardijan“, prenosi B92.

Profesor istorije na Triniti Univerzitetu u San Antoniju i autor knjige „Sirija: Pad kuce Asad“ Dejvid Leš kaže da je odluka prve dame da se pojavi znak samopouzdanja režima „na nacin na koji gledaju svoju poziciju – misle da pobeđuju“.

„Mislim da je ovo sve deo PR pokušaja da se prikaže stabilnost i neranjivost, kao i da oni kontrolišu zemlju. Mislim da osecaju da su sigurni oko svoje bliske buducnosti jer imaju podršku Rusije i Irana“, navodi on.

Asma Asad pohađala je školu u Engleskoj gde su je prijatelji znali kao Emu, običnu učenicu koja je duhovita i prijateljski nastrojena, iako povremeno sa kratkim fitiljem. U Londonu je išla i na koledž nakon čega je na kratko postala investicioni bankar u Njujorku. Upoznala je Bašara al Asada u Londonu, 2000. godine su obnovili kontakt i ubrzo se u tajnosti venčali. Tada je imala 25 godina, a Asad je u to vreme upravo postao predsednik posle smrti svog oca.

Kada je počeo sukob u Siriji postavilo se pitanje koliko Asma zna o delovanjima njenog muža. Supruge britanskog i nemačkog ambasadora tada su napravile video 2012. u kojem apeluju na nju da „preduzme rizik i otvoreno kaže ”zaustavite krvarenje, prestanite odmah”.

“Ne može da se krije iza muža“, rekle su.

Posle nekog vremena „Gardijan“ je objavio privatne mejlove bračnog para Asad, kao navodni dokaz da ona troši velike sume na nakit, odecu i dekoraciju kuće, ali i to koliko Asma i Bašar imaju blizak odnos.

„Ukoliko ostanemo zajedno prevazići ćemo ovo… Volim te“, piše ona svom mužu u jednom mejlu, navodi „Gardijan“.

Asma al Asad u intervju za ruske medije kaže da je odbila sve ponude protivnika njenog muža da pređe kod njih.

„Ovde sam od početka i nikada nisam ni pomislila da bih mogla da pređem negde drugde. Da, ponuđeno mi je da napustim Siriju, tačnije da pobegnem iz nje. Te ponude uključivale su bezbednosne garancije i zaštitu za moju decu, čak i finansijske garancije. Ne treba biti genije pa shvatiti šta su ti ljudi stvarno hteli. To je bio nameran pokušaj da se poljulja samopouzdanje naroda u predsednika“, kaže ona.

Ima 41 godinu, majka je troje dece.

Osudila je u intervjuu sankcije protiv Sirije navodeći da one štete običnom narodu, kao i izveštavnje zapadnih medija koji, prema njenim rečima, ne pišu ništa o patnji civila u delovima zemlje pod kontrolom režima.

Kako kaže, slike smrti Alana Kurdija, sirijskog dečaka koji se udavio kod turske obale i čije telo je pronadeno na plaži, kao i krvavog i prašnjavog Omrana Darkneša posle jednog napada predstavljanju patnju izbeglicke krize.

„Nema porodice u Siriji koja nije izgubila nekog voljenog. Danas roditelji više prisustvuju sahranama svoje dece nego njihovim venčanjima“, kaže Asma Asad.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike